
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با تجربه حضور ۱۷ ساله در قاره آفریقا از تهدیدها و فرصتهای حوزه بهداشت و درمان این قاره برای کشورمان میگوید.
هفتمین دوره کنفرانس بین المللی فناوری اطلاعات و دانش – گروه سلامت: بسیاری از کشورهای آفریقایی کنیا، بروندی، سومالی، زیمبابوه، اوگاندا، زامبیا، نیجر، نیجریه، ساحل عاج، سیرالئون، سودان، و بسیاری دیگر از کشورهای آفریقایی بسیار مشتاق حضور طبیبان ایرانی برای درمان بیماران و آموزش پزشکان آفریقایی هستند. با توجه به سفر رئیس جمهور به قاره آفریقا، به سراغ پزشک بدون مرز ایرانی در قاره آفریقا رفتیم، متخصص پوستی که پساز حضورش در دفاع مقدس همچنان با همان روحیه جهادی در حال مبارزه با فقر سلامت برای ارتقای وضع بهداشتی درمانی مردم مستضعف ایران و آفریقا است. دکتر ناصر عمادی، متخصص پوست و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با تجربه حضور ۱۷ ساله در قاره آفریقا از تهدیدها و فرصتهای حوزه بهداشت و درمان این قاره برای کشورمان میگوید، در ادامه مشروح این پرسش و پاسخ را میخوانید: تاریخچهای از روابط بهداشتی و درمانی ایران با کشورهای آفریقایی بفرمایید و اینکه چطور شکل گرفت و نقش نهادهای مختلف مثل وزارت بهداشت و هلال احمر در این رابطه چه بود؟ روابط بهداشتی ایران و آفریقا از فعالیت های بهداشتی، درمانی و آموزشی هلال احمر بعد پیروزی انقلاب اسلامی، از سال ۱۳۶۱ و بطور ویژه در زمان دوران ریاست مرحوم دکتر وحید دستجردی در هلال احمر آغاز شد. در این دوران کشورهای متعدد آفریقایی با تنظیم تفاهم نامه بهداشتی درمانی از تجربیات و دانش پزشکی ایران در ماموریت های موفق و موثر هلال احمر ایران بهره مند شدند.
دو هدف حضور پزشکان ایرانی در آفریقا اهداف کشور ما از برقراری این روابط و ارائه خدمات به این کشورها چه بوده و بیشتر چه کشورهای آفریقایی متقاضی دریافت خدمات و برقراری روابط با ما در این حوزه بودند و هستند؟ از آنجائیکه بیماریهای عفونی فقط برای یک منطقه یا کشور نیست و به راحتی میتواند به تمام کشورهای دنیا سرایت و انتقال یابد و از سوی دیگر کاهش آلام بشری یکی از اهداف والای دینی و انسانی ایرانیان و به خصوص پزشکان و طبیبان بشردوست ایرانی است لذا مهمترین علت فعالیت پزشکی از سوی ایران در آفریقا بر مدار دو علت ذکر شده بالا یعنی در درجه اول جلوگیری از انتشار بیماری و دوم کاهش آلام بشری است. اما کسب سایر منافع اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی به تبع فعالیتهای خالصانه و صادقانه پزشکی دور از انتظار نیست. به عبارتی وقتی دین مسیحیت با علاج و شفا بیماران در دنیا جایگاه اول جمعیتی را کسب کرده بنابراین دین مهربانی و محبت یعنی اسلام و شیعه نیز میتواند. هیچ روابط دو جانبهای مهمتر از موضوع درمان و آموزش علوم پزشکی نیست تاثیرات فرهنگی حضور پزشکان و کادر درمان ایرانی در این کشورها چقدر است و چه پیامدهایی در گستره تمدنی انقلاب اسلامی دارد؟ بسیاری از کشورهای آفریقایی کنیا، بروندی، سومالی، زیمبابوه، اوگاندا، زامبیا، نیجر، نیجریه، ساحل عاج، سیرالئون، سودان، و بسیاری دیگر از کشورهای آفریقایی بسیار مشتاق حضور طبیبان ایرانی برای درمان بیماران و آموزش پزشکان آفریقایی هستند. نظر به تجربه ۱۷ ساله از حضورم در کشورهای آفریقایی کنیا، غنا، بروندی، زیمبابوه، سودان، سومالی، اتیوپی، گینه، نیجر، اوگاندا، تانزانیا و… که در این کشورها علاوه بر درمان بیماران در مراکز دانشگاهی این کشور در موضوع آموزش پزشکان نیز فعال بودهام.
باید عرض کنم هیچ روابط دو جانبهای در کشورهای آفریقایی مهمتر از موضوع پزشکی و دانش بهداشت، درمان و آموزش علوم پزشکی نیست. چرا که همانطور که حضور هلال احمر ایران در دو دهه اخیر در آفریقا ثابت کرد وقتی حضور ایران به منظور کاهش آلام بشری و نجات انسانهای بیمار و ضعیف از چنگال مرگ و بیماری باشد قطعاً جایگاه ما مقدس و ماندگار خواهد بود و همیشه مورد احترام و تکریم. اما هفت سال خدمت پزشکی من در کنیا که همیشه رایگان بوده و حتی بلیط سفر به کنیا و اسکان در این کشور توسط خودم پرداخت شد. آفریقا دست دوستی و برادری ایران را میفشارد
در سفر اخیر رئیس جمهور تصور میکردم با ۱۷ سال تجربه آفریقا و تقدیرنامههای متعدد از رؤسای جمهور و وزرای کشورهای آفریقایی، یکی از افراد تیم همراه باشم که متأسفانه حادث نشد